Večer Jazz Glazbe u knjižnici u Đakovu

U sklopu programa “Svome gradu za blagdane” u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Đakovu sutra u 19 sati održat će se Večer Jazz Glazbe. Nastupit će jazz glazbenici Vjekoslav Miling Čole, Zlatko Đaković Zlaja i pridošlica u jazz glazbi, Katarina Gulaš koja se predstavila za naš radio:

Katarina je rekla i s kim je uspjela ostvariti suradnju:

Otkrila nam je da se pronašla u jazzu jer ju privlači glazba u kojoj može improvizirati, odnosno glazba u kojoj svaki puta na drugačiji način izvesti neku dionicu.

Nešto o glazbenicima:

VJEKOSLAV MILING ČOLE – gitara

Svirati gitaru počeo je s 10 godina. Uz oca glazbenog amatera naučio je osnove glazbene teorije i tehniku sviranja gitare. Odrastao je slušajući Louisa Armstronga, Djanga Reinhardta, Nata Kinga Cola, a u pubertetu rock i blues. Prvi band osnovao je 1970. godine. Zvao se Argus band i svirao je pop rock. Odrastajući, sve je više interesa počeo pokazivati za jazz glazbu, vraćajući se korijenima iz djetinjstva. Argus band je 1992. pretvorio u Argus Jazz Band koji je gradio karijeru svirajući 10 godina u caffe baru Kesten u Osijeku svakog ponedjeljka. Tu su dolazili eminentni glazbenici kao Ladislav Fidri, Miljenko Prohaska, Silvije Glojnarić, Damir Dičić i Branko Kralj te žive legende Đimi Stanić, Zdenka Kovačiček i mnogi drugi. Tada se prvi put u Osijeku redovito mogla slušati kvalitetna jazz glazba uživo. Navedeno je organizirao Jazz Klub Osijek koji je djelovao sve do 2014 godine. Argus jazz Band djeluje još i danas te je 2011. snimio album u izdanju Croatia Recordsa. Nakon prestanka djelovanja Jazz Kluba Osijek, Argus Jazz Band nastavlja dovoditi različite glazbenike, 10 godina organizirajući Spring Jazz Festival u Osijeku. Uz sve to, Argus Jazz Band redovito je svake godine (devet godina zaredom) nastupao na Hrvatskom Jazz Saboru u Zagrebu u B. P. clubu Boška Petrovića, sve do njegove smrti. Uz Argus Jazz Band, Miling je sredinom 2000. osnovao Cotton Blues Band koji je djelovao 4 godine. Osim toga, svirao je i u smooth jazz bandu Skol Quintet koji je djelovao od 2007. do 2011. godine. 2014. osniva jazz band sa ženskim vokalom – Sing Song Swing Sextet. Ima 62 godine i nema namjeru prestati svirati. Radit će dokle god mu to zdravlje bude dozvoljavalo. Trenutno nastupa s Argus Jazz Bandom, Sing Song Swing Sextetom i Teatar Blues Bandom.

ZLATKO ĐAKOVIĆ ZLAJA – bubnjevi

Svira bubnjeve od 15. godine. 1975. je snimio album s pop rock bandom Crna metalurgija. U svojim 20-ima, dok je svirao s bandom ITD, dobio je zanimljivu ponudu. ITD je bio predgrupa na jednom koncertu Bijelog Dugmeta i Bebek mu je, kad ga je čuo, rekao da odradi koncert s njima. Kako je u to vrijeme bubnjar Bijelog Dugmeta Điđi Jankelić morao na služenje vojnog roka, Zlatko je “uskočio” i s Bijelim Dugmetom završio započetu turneju, svirajući s njima 16 koncerata. Godinu dana svirao je i s Tonijem Jankovićem, bivšim pjevačem Divljih jagoda. U dva navrata imao je priliku svirati i s Dadom Topićem. Oduvijek je veliki zaljubljenik u rock i blues, a odnedavno i u jazz glazbu.

KATARINA GULAŠ – vokal

Tek odnedavno u jazz vodama (neko vrijeme bila je vokalistica Sing Song Swing benda) i fascinirana glazbenim umijećem svojih starijih kolega, Katarina je glavni “krivac” za ovu jazz večer koju je namijenila svim svojim sugrađanima.

Ulaz, naravno, besplatan!

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

eighteen − three =

Vrijeme danas