Večeras najljepša noć u godini – Suze svetog Lovre

Najljepša noć u godini odnosno noć zvijezda padalica ili popularne Suze svetog Lovre uslijedit će večeras, u noći s ponedjeljka na utorak, sa 12. na 13. kolovoza. Večeras, ni puni Mjesec koji će obasjavati noćno nebo neće smanjiti uživanje u promatranju večerašnje veličanstvene igre metorita.

Meteorski roj Perzeidi ove će godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2019. Prognozira se da će se moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat obzirom da će ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu i to skoro pun pa će njegova svjetlost značajno smanjiti vidljivost meteora, javljaju iz Hrvatskog astronomskog saveza. Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca.

Suze svetog Lovre, kako se u narodu zove ovaj meteorski potok, najpoznatije su javnosti jer je aktivan za toplih ljetnih mjeseci kada su mnogi na moru, planinama i općenito na zasluženom godišnjem odmoru te imaju vremena uživati u toplim ljetnim noćima. Izvor meteora je periodični komet Swift-Tuttle koji u svojoj 133-godišnjoj putanji oko Sunca za sobom ostavlja trag prašine. Perzeidi slove za jedan od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

six + fifteen =