Velika srca europskih srednjoškolaca

Boraveći u Đakovu od 19. do 23. studenog, srednjoškolci iz Španjolske, Poljske, Mađarske i sudjelujući u radionicama pripremljenim za aktivnosti prve mobilnosti u projektu Entrepreneurial Young Citizens of Moder Europe zajedno s domaćinima iz Ekonomske škole Braća Radić, pokazali su da imaju veliko srce i empatiju za sve različitosti.

Kako je već ranije najavljeno, Ekonomska škola Braća Radić je od 19. do 23. studenog opet bila domaćin međunarodnog susreta u okviru Erasmus+ projekata, ali ovog puta jednog novog koji je započeo 1. rujna 2018. i trajet će sljedeće dvije godine.

Teme projekta Entrepreneurial Young Citizens of Modern Europe (Mladi poduzetnici u modernoj Europi) su društvena inkluzija i poduzetništvo , pa je škola domaćin pripremila niz radionica, ukupno 11, u kojima su se polaznici mogli učiti poduzetništvu, osnivanju mini kompanija koje će se baviti uslužnim društvenim djelatnostima s ciljem pripremanja mladih za pokretanje vlastitog posla i samozapošljavanja što konačno rezultira smanjenjem nezaposlenosti u Europi. Radionice izvan naše škole u vrtiću Montessori, centru Amadea, udruzi Neven i u OŠ Vladimir Nazor, pružile su im mogućnost uključivanja u rad s osobama smanjenih mogućnsti. Neki od naših učenika već su sudjelovli u takvim aktivnostima kroz članstvo u volonterskom školskom klubi, ili su se susreli s osobama smanjenih mogućnosti u susjedstvu, u užoj ili široj obitelji, ali za neke učenike kao i za naše goste to je bilo jedno posve novo i nezaboravno iskustvo tijekomkojeg su spoznali da smo svi jednaki kolikogod jedinstvene osobe bili, upravo kako je i naziv našeg susreta govorio Unique, yet Equal.

Aktivnosti društvene inkluzije su bile različite od druženja i razgovora sa starijim osobama , pečenja bakinih kolača pomoći članovim udruge u likovnom izražvanju do izrade didaktičke igračke, slagalice s fotografijama đakovačke katedrale sudjelujući u projektu OŠ Vladimir Nazor „Istražujemo đakovačku katedralu“ koji se realizira s učenicima s teškoćama u razvoju .

“Tema interkulturalnosti i narodne baštine koja je neminovna u svakom međunarodnom projektu bila je zastupljena u našoj školi u radionici izrade straničnika tijekom koje je predstavljeno glagoljičko pismo i najstariji spomenici hrvatske pismenosti , a u Gradskoj knjižnici organizirana je radionica izrade ukasnih motiva sa slavonske narodne nošnje od kože kao unikatnog suvenira. No polaznici su pokazali i svoju maštovitost u kreativnoj radionici izrađujući Božićne ukrase i druge predmete od različitih materijala.Naravno, nije zaboravljeno ni slobodno vrijeme i rekreacija, pa su sudionici u školskoj sportskoj dvorani sudjelovali i u sportskim i plesnim aktivnostima.”

“Našli smo naravno vremena i da im pokažemo znamenitosti našeg grada i regije pa su posjetili katedralu, Biskupijski i Gradski Muzej te lipicance , a zadnji dan smo proveli pokazujući im ljepote naše regije prošetali Europskom avenijom, promenadom i Tvrđom u Osijeku, posjetili rodnu kuću Ivana Kozarca u Vinkovcima,spomendom Dragutina Tadijanovića u Slavonskom Brodu i na kraju sudjelovali na tribini Europa i mladi u Slavonskom Brodu na s hrvatskim predstavnicima u EU parlamentu i predstavnikom MZOŠ.”

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

one × 2 =