Vertreibungstag, obilježavanje dana progona u Đakovu

Njemačka zajednica– Zemaljska udruga Podunavskih Švaba sutra, 11. svibnja obilježava Vertreibungstag, odnosno Dan progona. Polaganje vijenca i paljenje svijeća je na satničkom groblju, a potom na krndijskom groblju u 10 sati uz odgovarajući vjerski obred. Očekuje se impresivan komemorativni skup i u Valpovu, saznajemo od Nikole Maka koji je svojedobno bio manjinski saborski zastupnik:

Obilježavanju će prisustvovati i mnoštvo gostiju:

Skupu će također prisustvovati i Vladimir Ham- predsjednik Njemačke zajednice, Vilim Haas- predsjednik đakovačkog ogranka, tajnik Darko Apel, bivši predsjednik Zorislav Schönberger i Đurica Pardon- punitovački župnik.

S početkom u 19 sati u Gimnaziji A. G. Matoša Đakovo gdje će se upriličiti predavanje „Život Nijemaca– Podunavskih Švaba u Đakovštini i okolici“ kojega će održati Luka Marijanović, kanonik i umirovljeni profesor biblijskog studija. U sklopu programa je i razgovor pod nazivom „Izgubljena mladost na dugom putu prema Njemačkoj“ između učenika i gospodina Petera Muttera, bivšeg stanovnika Slatinika Drenjskog i autora knjige Die dritte Generation. Program će popratiti izložba slikarskih radova učenika „Svakodnevni život Podunavskih Švaba“ koju će upriličiti Saša Markulić, Marta Tilman, Marko Šimić i Zvonimir Florijančić.

 

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

three + twelve =