Vijećnica Ivana Francem odgovorila na Univerzalov demanti

Na Univerzalov demanti odgovorila je gradska vijećnica Ivana Francem. Odgovor prenosimo u cijelosti.

Nakon mog istupa 04.05.2022 očekivala sam ispriku tvrtke Univerzal svim građanima za nerad i nepoštivanje Zakona o gospodarenju otpadom koji je na snazi od 2017, a prema kojem ste i tada i sada imali obvezu odvoza glomaznog otpada svakom korisniku javne usluge, po pozivu, jednom godišnje.

Do kada Vi mislite izvrtati činjenice, podcjenjivati građane i izbjegavati svoje obveze pitanje je koje ja Vama postavljam. Da li su onda sva ostala komunalna poduzeća koja, za razliku od Vas rade po Zakonu što se glomaznog otpada tiče, u zabludi, a samo ste Vi u pravu?!

Vaš Plan odvoza po Mjesnim odborima je Vaše tumačenje Zakona i o tome da li je dovoljno odlučit će resorno Ministarstvo kada napravi Upravni nadzor nad primjenom navedenog Zakona koje sam u ime svih građana kojima uskraćujete njihovo pravo zatražila 25.04.2022.

Nemojte odvoz glomaznog otpada predstavljati kao novotariju kada ste tu uslugu namjerno izostavili u svom djelovanju još od 2018 godine.

Prema Članku 83, stavak 1 Zakona davatelj usluge bio je dužan Plan odvoza za iduću kalendarsku godinu korisnicima dostaviti na prihvatljiv način, uključujući i. odvoz glomaznog otpada. Zanimljivo je da ste Vi Plan na Vašim stranicama objavili tek 07.04.2022, a gle čuda, inspekcijski nadzor Državnog inspektorata za zaštitu potrošača izvršen je 18.03.2022 kada su potvrđene nepravilnosti na koje sam ukazala te je pokrenut prekršajni postupak.

Državni inspektorat za zaštitu okoliša možda Vas je isto posjetio, i svakako ovih dana očekujem i njihovo očitovanje da li su uočili nepravilnosti u Vašem poslovanju.

Kada je Vama namjera biti u službi građana, zašto niste obavijestili građane o odvozu glomaznog otpada na primjeren način, u Đakovačkom listu ili dijeljenjem obavijesnih letaka i sl….rok koji imaju građani MO Kolodvor je 09.05. za prijavu odvoza…da li su građani upoznati da uskoro dolazite u njihov MO….Plan ste podlo umetnuli na svoje stranice, ispunili dio Zakonske obveze i molili Boga da nitko ne zove. Moja je namjera jedino bila upoznati građane sa navedenim Planom odvoza kada već to niste učinili Vi.

Ja ću Vas sada vrlo jasno pitati, i svakako očekujem javni i nedvosmislen odgovor. „Da li je cijena odvoza smeđih kanti sa biootpadom, uvrštena u uvećanu cijenu odvoza koja se primjenjuje od 01.05.2022 kada navedenu uslugu ne izvršavate. Ako je cijena svakom kućanstvu za odvoz smeđe kante, npr 5 kn, a imate oko 10.000 kućanstava dolazimo do cijene od 600.000 kuna naplaćenih usluga godišnje koje također ne izvršavate. Ili nas čeka još jedno poskupljenje do kraja godine?

Od osobe koja je već šestu godinu VD u tvrtki Univerzal, koja je imenovana isključivo zbog političkih a ne poslovnih ili obrazovnih kvalifikacija i sposobnosti, niti ne očekujem da razumije da je ovo pitanje prava potrošača i građana a ne dio političke igre kako ju Vi prikazujete.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

10 + ten =