Vijenac i svijeće za žrtve logora u Krndiji

Danas, dan uoči Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima: nacizma, komunizma i fašizma, predsjednik Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, ogranak Đakovo Villi Haas sa suprugom Ljiljanom položio je vijenac i upalio svijeće kod spomenika na groblju u Krndiji, podignutim u počast i spomen podunavskim Nijemcima žrtvama zatočeničkog logora Krndija 1945.- 1946. kao i za stradalnike svih žrtava komunističkog, nacional-socijalističkog i fašističkog režima. Svijeće su upaljene i kod centralnog križa krndijskog groblja.

Krndija, jedno od najvećih sela Đakovštine, od kolovoza 1945. do svibnja 1946. godine bilo je ograđeno žicom i pretvoreno u jedan od najvećih komunističkih logora u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji za njemačko stanovništvo iz Slavonije, Srijema, središnje Hrvatske i bosanske Posavine.

Uz pretežno starce, žene i djecu logor Krndija je bio i mjesto stradanja mještana Krndije. U logoru je u teškim uvjetima, od gladi i bolesti te napornoga rada umrlo najmanje 338 osoba. Procjenjuje se da je kroz logor prošlo 3500 do 4000 logoraša, te da ih je od 500 do 1500 izgubilo život. Točan broj hrvatskih „folksdojčera” koji su prošli poslijeratne logore sa sigurnošću je teško utvrditi. Za sva stradanja u logoru Krndija nitko nije odgovarao.

Tekst i foto: Mirko Knežević

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 + 7 =