Vukovarski branitelj u Čolnićevoj školi

Povodom obilježavanja Sjećanja na žrtve Vukovara u četvrtak 14. studenoga Osnovnu školu J.A.Čolnića posjetio je vukovarski branitelj i književnik Drago Maksimović. Drago Maksimović umirovljeni je hrvatski bojnik koji je u Domovinskom ratu bio pripadnik 204. vukovarske brigade od njezinih osnutaka te posljednji zapovjednik 68. bojne Vojne policije. Glavni razlog dolaska bilo je predstavljanje njegove knjige Vukovar “Grad tisuću istina” u kojoj piše o suborcima, ali i nekim situacijama tijekom obrane herojskoga grada Vukovara.

U 13:15 započeo je kratki program u koji je uveo nastavnik povijesti Mario Racić, a koji su upotpunili školski tamburaši i recitatori koji su čitali ulomke iz knjige. Drago je pri ulasku u školu odmah posjetio blagovaonicu koju je zadnji puta posjetio prije 28 godina nakon probijanja kroz neprijateljske redove. U jednom dijelu knjige čak i opisuje taj kratki boravak u školi, a on mu je ostao u sjećanju kao prvi trenutak smirenja i okrjepe nakon dugoga vremena. Pokušao je učenicima dočarati kako je to bilo na bojištu, ali kako kaže, riječi nemaju zvuka, vida, sluha ni mirisa. Teško je objasniti riječima, najbolje znaju oni koji su to doživjeli .

Svaki je učenik mogao je postaviti pitanje u vezi knjige ili u vezi Domovinskoga rata. Na samom kraju druženja Drago je učenicima darovao dva primjerka svoje knjige.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

11 + nineteen =