Za mjesec dana od nule do 5,7 milijuna kuna

Provođenje projekta besplatne prehrane svih učenika osnovnih škola, novi javni pozivi za potpore i kreditne linije, razvoj cikloturizma, problematika prostornih planova te aktualne izmjene zakona bile su teme jučer održanog redovitog mjesečnog sastanka župana Ivana Anušića s načelnicima i gradonačelnicima iz Osječko-baranjske županije. Sastanci su zamišljeni prije svega radi što kvalitetnije komunikacije i bržeg rješavanja eventualnih problema, pa je tako na današnjem sastanku upozoreno i na novonastali problem zapošljavanja i obračuna plaća zaposlenih na pripremi projekata Europske unije. Nekoliko općina već se suočilo s različitim tumačenjima iz dva resorna ministarstva (uprave i financija), pa će župan odmah zatražiti pojašnjenje i zauzimanje jasnog stava resornih ministarstava o tom problemu.

– Poznato je da se puno stvari ne riješava i nije riješeno samo zato što ne postoji dobra komunikacija. Da bi to spriječili održavamo koordinacije s načelnicima i gradonačelnicima gdje razgovaramo o svim aktuanim pitanjima i problemima. Naime, postoje načini i modeli kako Županija može pomoći i posredovati prema ministarstvima, agencijama i institucijama koje trebaju nužno rješavati i probleme lokalnih samouprava. Načelnici imaju svoje projekte, a u većini projekata općina i gradova sudjeluje Županija, i to financijski, administrativno ili logistički. I danas smo razgovarati o brojnim temama, a stručne službe Županije dale su objašnjenja koja će koristi upravo načelnicima i gradonačelnicima. Na taj način podižemo kvalitetu općina, gradova i Županije te svih koji ovdje žive – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je najveći pomak učinjen upravo na području korištenja sredstva iz fondova Europske unije. – Fondovi EU postoje zbog nas, da ih koristimo i razvijamo projekte. Sve više općina sudjeluje u tomu, pa su već pristigli zahtjevi za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije u vrijednosti 5,7 milijuna kuna, a samo prije mjesec dana je bilo nula, naglasio je župan.

Posebna pozornost posvećena je aktivnostima u projektu Školski obrok za sve, odnosno osiguranju besplatne prehrane za učenike osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije. Riječ je o ukupno 20.826 učenika u 70 osnovnih škola. Od toga broja 2.211 učenika već je obuhvaćeno FEAD projektom, a za sve ostale od 1. siječnja 2018. godine Županija će osigurati besplatni obrok. Ukupna vrijednost projekta je 17 milijuna kuna, od čega Županija osigurava 12 milijuna kuna, a općine i gradovi pet milijuna kuna. Pripreme za provođenje projekta su u punom jeku, a upravo se provode i aktivnosti na opremanju kuhinja i informatičkih učionica za što je osigurano 3,5 milijuna kuna.

Načelnici i gradonačelnici informirani su nadalje o programima kreditiranja koje provodi HBOR, i to od kreditiranja infrastrukture do ekoloških projekata. HBOR je do sada na području Osječko-baranjske županije sudjelovao u 26 projekata čija je vrijednost 6,3 milijarde kuna, a trenutno nudi 30-ak programa.

U tijeku su i pripreme za provedbu postupka savjetovanja s zainteresiranom javnošću u vezi Operativnog plana razvoja cikloturizma na području Osječko-baranjske županije, a Osječko-baranjska županija će sljedeći tjedan objaviti javni poziv za potpore jedinicama lokalne samouprave u ukupnoj vrijednosti 2,2 milijuna kuna. Potpore su namijenjene za ulaganje u komunalnu, društvenu i povezanu infrastrukturu za podizanje kvalitete života stanovnika na području Županije.

Nazočni na Koordinaciji čuli su i najnovije informacije o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te usklađivanju prostornih planova s odredbama Zakona i stvarnim stanjem ozakonjenih zgrada na terenu.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

10 + 14 =