Zabrana paljenja na otvorenom

Od 01. lipnja do 30. rujna su propisani brojni sigurosni i zaštitni uvjeti koji se moraju poštivati tijekom četiri ljetna mjeseca prilikom paljenja vatre na otvorenom. Odlukom o posebnim mjerama zaštite od požara regulirano je paljenje vatre na poljoprivrednim i drugim površinama, DOZNALI SMO OD ZAPOVJEDNIKA ĐAKOVAČKIH VATROGASACA IVANA KLEMENA

 

Fizičke osobe dužne su prijaviti svako paljenje vatre policiji i vatrogascima, spaljivanje obaviti tijekom dana za mirnog vremena bez vjetra i uz poduzimanje odgovarajučih mjera opreza. Građani su pozvani da se pridržavaju odluke jer su kazne za izazivanje požara od 15.000 do 150.000 kn ili zatvorska kazna do 60 dana. Vatrogasci još jednom pozivaju sve građane da svaki uočeni požar odmah prijave na broj 193.

Što napraviti u slučaju da do požara dođe ili ako na isti naiđete:
1. Stanite i razmislite gdje se nalazite.
2. Ovisno o vrsti događaja, zovite telefonski broj dežurstva policije (broj 192), vatrogasaca (broj 193) ili hitne pomoći (broj 194). Ako zovete mobitelom, potrebno je utipkati pozivni broj županije u kojoj se nalazite. Ne računajte da su već drugi dojavili o događaju. Za slučaj velike katastrofe, ili kada niste u mogućnosti nazvati druge hitne brojeve, možete birati broj 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
3. Počnite razgovor odmah govoreći polako i razgovjetno, navodeći što se dogodilo i da li su ljudi u opasnosti.
4. Navedite točnu adresu mjesta nesreće i osobno dočekajte pomoć.
5. Budite spremni dati daljnje informacije i osobne podatke (ime i prezime).
6. Završite razgovor kada Vam služba koju ste kontaktirali to dozvoli.
7. Ne telefonirajte na liniji dok ne dođe pomoć. Služba koju ste kontaktirali možda treba daljnje informacije
Zapamtite, POŽAR SE NE DOGAĐA SAMO DRUGIMA!

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

fourteen + 17 =

Vrijeme danas