ŽETVA OZIMIH KULTURA U PUNOM JEKU

Žetva ozimih kultura – uljane repice, ječma i pšenice na slavonskim i baranjskim poljima u punom je jeku. Istina, nakratko ju je prekinula kiša koja je pala u utorak, ali sigurno nije pokvarila zadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača zbog prinosa pšenice, koji bi ove godine mogli biti znatno viši u odnosu na 2019. godinu.

Na približno polovici do sada požnjevenih površina pod pšenicom u Osječko-baranjskoj županiji urod pšenice kreće se od 6,5, pa čak i do 10,5 tona po hektaru na poljima velikih poljoprivrednih tvrtki. Treba podsjetiti kako je u Hrvatskoj pšenicom zasijano 138.000 hektara. U Osječko-baranjskoj županiji, inače županiji s najvećom ratarskom proizvodnjom u Hrvatskoj, pšenica je jesenas posijana na oko 45.000 hektara. Prema dosadašnjim pokazateljima očekuje se da bi prosječan urod po hektaru na području županije mogao biti za desetak posto viši.

U Hrvatskoj je 2019. godine prosječno po hektaru proizvedeno 5,6 tona pšenice. U Osječko-baranjskoj županiji taj je prinos bio znatno viši – 6,2 tone po hektaru. Ove godine bi, ukoliko se još neko vrijeme zadrže povoljne vremenske prilike, ratari na istoku Hrvatske mogli imati jednu od boljih žetvi.

Otkupne cijene pšenice kreću se od 0,90 do 1,20 kuna za kilogram, što ovisi o njezinoj kvaliteti. Treba podsjetiti kako prema Pravilniku o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice, po kvalitativnim parametrima – hektolitarskoj masi, udjelu proteina, vlage i primjesa – postoji pet kategorija pšenice, od premium, do 4. kategorije.

Žetva ječma na poljima Osječko-baranjske županije uglavnom je pri završetku, ostalo je još vrlo malo površina pod pivarskim ječmom. Zabilježeni su vrlo promjenjivi prinosi, od 4 do 9 tona po hektaru te se na području Osječko-baranjske županije očekuje prosječan urod ječma od 6 t/ha, što je za oko pola tone po hektaru veći prinos nego prošlogodišnji. U cijeloj Hrvatskoj ječmom je bilo zasijano 57.000 hektara.

S obzirom na proizvodna očekivanja zbog ozbiljnog nedostatka vlage za usjeve ovoga proljeća, većina proizvođača vrlo je zadovoljna ovogodišnjim urodom ječma. Otkupne cijene ječma za stočnu hranu kreću se od 85 do 95 lipa po kilogramu, dok će cijena pivarskog ječma biti viša.

Urod uljane repice ove će godine biti niži nego lani. Njezina je žetva također pri završetku. U Hrvatskoj je jesenas ovom kulturom bilo posijano 38.000 hektara. Na poljima Osječko-baranjske županije lanjski je prosječan prinos iznosio 3 t/ha, dok bi ove godine mogao biti deset posto manji. Prema dosadašnjim podacima većine proizvođača, prinosi se kreću od 1,5 do najviše 3,5 tona po hektaru. Otkupna cijena uljane repice od 2,45 do 2,55 kuna po kilogramu.

Očekuje se da bi žetva ozimih kultura na istoku Hrvatske mogla biti završena u idućih desetak dana.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eleven − nine =