Žetva pšenice pred vratima

Za deset do petnaest dana trebala bi početi žetva pšenice. Priča je ista, kao i svake godine. O cijeni nitko ne želi razgovarati. Nagađa se da bi cijene bila kao i prethodne godine, a to bi doista bila katastrofa – cijena je bila ispod 1 kn. Rezultat te niske cijene je najmanja posijanost pšenice u proteklih 20 godina. Po prvi puta smo imali zasijanost pšenice ispod 100.000 ha. Još uvijek imamo dovoljno za svoje potrebe, ali zaisgurno ukoliko i ove godine cijene bude tko niska na jesen možemo očekivati još manje površina koje će biti zasijane pšenicom. Tada ćemo sigurno slijedeće godine morati jesti pšenicu uvezenu iz neke države, rekao nam je Matija Brlošić predsjenik HPK.

Budući da je protekle godine u prvoj klasi bilo svega 2% proizvedene količine pšenice, očito je da Kodeks treba korigirati. Hrvatska poljoprivredna komora pokrenula je izmjenu Kodeksa gdje predlažu da 1. klasa bude od 13,5 % proteina na dalje. Smatraju da bi se tako došlo do 10-15% udjela 1. klase, a samim tim bilo bi puno više 2. klase što bi i poljoprivrednicima cjenovno bilo prihvatljivije.

Otkupljivači i trgovci su zločesto iskoristili Kodeks i krenuli s cijenom prve klase koja je u stvarnosti trebala biti cijena treće klase i na taj način su poljoprivrednici bili zakinuti u tom dijelu, rekao je Brlošić. Također vjeruje da će novi Kodeks biti javno obznanjen prije početka žetve, te da će biti prihvaćen od strane većine proizvođača i otkupljivača i da će se plaćanje vršiti sukladno novom Kodeksu.

 

A što će se dogoditi, u ovom trenutku teško je reći, rekao je Brlošić.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

9 + three =