“Život životinja”: Novi volonterski projekt u Đakovu

Napuštanje pasa i mačaka postao je ”virus” modernog doba, koji, osim što se širi tijekom cijele godine, osobit je u vrijeme godišnjih odmora. Nažalost, vrlo mali broj napuštenih životinja pronađe novi dom te bude prepušteno nemilosrdnim okolnostima. Upravo kako bi se spriječilo daljenje napuštanje pasa i mačaka i njihovo nekontrolirano razmnožavanje u ponedjeljak, 11. srpnja 2022. godine u Đakovu je započeo volonterski projekt solidarnosti – Život životinja. Riječ je o projektu koji je financiran sredstvima Europske Unije iz fonda Europskih snaga solidarnosti. Cilj projekta je smanjiti broj napuštenih životinja na ulicama Grada Đakova i prigradskih naselja (Burdrovci, Đurđanci, Ivanovci Đakovački, Kuševac, Novi Perkovci, Piškorevci, Selci Đakovački i Široko Polje). Predviđeno trajanje projekta je do 30. lipnja 2023. godine odnosno do isteka planiranih sredstava.

Kako bi postigli cilj projekta, vlasnicima životinja na području Grada i navedenih prigradskih naselja nudi se besplatna kastracija i sterilizacija njihovih životinja. Za ovu uslugu, potrebno je direktno javiti se Veterinarskoj stanici Đakovo koja će, u skladu s njihovim slobodnim kapacitetima ponuditi termin. Broj telefona na kojeg se može rezervirati termin je 031/ 821-870. Dakle, operativni zahvat je u potpunosti besplatan, no u skladu s potrebama vaše životinje moguće je da će se pojaviti potreba kupovine plastičnog ovratnika kako pas ili mačka ne bi pokidali šavove. Također, uz besplatnu kastraciju odnosno sterilizaciju Grad Đakovo u suradnji s Veterinarskom stanicom, istovremeno provodi besplatnu akciju mikročipiranja vaših ljubimaca.

Budući da je projekt pokrenulo petero mladih Đakovčana, tijekom projekta raspodijelit će se, te će provoditi razne zabavne i edukativne aktivnosti. Jedna od edukacija, kako navode, biti će edukacija najmlađih sugrađana u osnovnim školama kako bi ih se u već najranijoj dobi osvijestilo o problematici napuštenih životinja, ali i poučilo o pravilnoj brizi kućnih ljubimaca. Pored osnovnih škola, govora o ovome projektu biti će i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo. Na ovogodišnjem ARLA festivalu, točnije 12. kolovoza održat će se Arlaton u Strossmayerovom parku gdje će se u obliku kalendara i fotografija napuštenih životinja koje ”prođu kroz ruke” volontera, prikazati važnost projekta, navela je volonterka i vlasnica obrta za podučavanje M.art Marta Džaja.


Projekt su za Novi radio u rubrici Zeleni balans predstavili volonteri Marko Berberović i Marta Džaja.


Dodatne informacije mogu se pronaći putem facebook stranice Život životinja Đakovo – projekt solidarnosti ili na web stranici.

Info: Život životinja Đakovo – projekt solidarnosti
Foto: Hana Lelas

Hits: 1

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

nine + 15 =