Zvijezde padalice na noćnom nebu s ponedjeljka na utorak

Nebo će narednih noći uljepšavati tragovi zvijezda padalica, meteora iz porodice Perzeida, u narodu nazvanih “Suze svetog Lovre”. Kako najavljuje đakovačko Astronomsko društvo Orion, meteorski roj bit će najbolje vidljiv u noći s ponedjeljka 12. kolovoza, na utorak 13. kolovoza. – U jednome će se satu moći vidjeti između 15 i 20 meteora jer će ove godine Mjesec biti gotovo pun pa će njegova svjetlost smanjiti broj vidljivih tijela. Najbolje je vrijeme za opažanje “Suza svetoga Lovre”, koje prate sjajni tragovi, od 22 sata do zore, pojasnio je predsjednik Oriona Danko Kočiš.

Kiše meteora ustvari su komadi svemirskoga materijala koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokoga kometa Swift-Tuttle koji redovito prolazi pored Zemlje.

Da bi se zvijezde padalice dobro vidjele, potrebno je odmaknuti se od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolje ih je promatrati iz prirode. Meteorska se kiša pojavljuje svake godine između 10. i 13. kolovoza, kada u jednom satu “padne” između 80 i 100 Perzeida, a može ih se u uvjetima dobre vidljivosti primijetiti od 40 do 50. Kreću se brzinom od 59 km/h.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

twelve − four =